2 nieuwe Wubi-maatregelen voor mbo

In het kader van de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium (Wubi) heeft de inspectie 2 nieuwe maatregelen voor het mbo uitgewerkt. Voortaan kan de minister een niet-bekostigde instelling tijdelijk schorsen van het recht om te examineren en diplomeren. Ook zijn de hersteltermijnen bij het eindoordeel Zeer Zwak verkort.

Tijdelijke schorsing van het recht om te examineren en diplomeren

Deze maatregel is bedoeld om te voorkomen dat een niet-bekostigde mbo-instelling doorgaat met het afgeven van diploma’s of vrijstellingen, terwijl de inspectie in dat proces ernstige gebreken heeft vastgesteld. De minister kan overgaan tot een schorsing van maximaal 6 maanden wanneer er aan 3 eisen wordt voldaan:

  • De inspectie heeft tijdens onderzoek ernstige tekortkomingen op het gebied van onderwijs of examinering geconstateerd.
  • Er bestaat een wezenlijk vermoeden dat de mbo-instelling niet aan alle voorwaarden voldoet om te diplomeren. Of er bestaat het vermoeden dat examens mede daardoor in grote mate niet voldoen aan de wettelijke standaarden.
  • De inzet van andere bevoegdheden van de minister kan niet worden afgewacht.

Hersteltermijnen bij eindoordeel Zeer Zwak

De hersteltermijnen bij onvoldoende onderwijskwaliteit, ofwel het eindoordeel Zeer Zwak, zijn verkort. De wettelijke minimale hersteltermijn is van 1 jaar naar 3 maanden gegaan. Hierdoor kan de inspectie meer maatwerk leveren bij onder andere urgente overtredingen.

Hierdoor hoeft inspectietoezicht niet langer te duren dan strikt noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer een instelling een overtreding snel kan herstellen. De inspectie zorgt dat de hersteltermijnen redelijk zijn en bij de specifieke situatie van de instelling passen.

Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium

Sinds 1 augustus 2023 is de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium van kracht. Voor het mbo betekent dit onder andere dat de inspectie een boeterapport kan opmaken. Ook kan de inspectie namens de minister een bestuurlijke boete opleggen.

Gebouw OCW
Beeld: ©Rijksoverheid