Toezicht op tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen: waar kijkt de inspectie naar?
Sinds oktober 2023 is de Wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het onderwijs van kracht. Gemeenten en schoolbesturen kunnen een beroep doen op deze wet als het in een gemeente of regio niet lukt om voldoende onderwijsplekken te realiseren.
De wet Tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen maakt het in geval van nood mogelijk om tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen (tnv) in te richten. Hierdoor kunnen nieuwkomers sneller naar school. De inspectie houdt op verschillende manieren toezicht op de tnv’s. In dit nieuwsbericht leest u hier meer over.
Waar kijkt de inspectie naar bij tnv’s?
De inspectie kijkt eerst of het verplichte inrichtingsplan voldoet aan de voorschriften. Voldoet dit niet? Dan nemen wij contact op met het bestuur.
Voldoet het inrichtingsplan wel? Dan gaat de tnv van start. 3 maanden later vindt een oriënterend gesprek met het bestuur en de locatieleiding plaats. Dit is vooral om een beeld te krijgen van de tnv en van de geboden onderwijskwaliteit. Ook maakt de inspectie een inschatting voor het vervolgtoezicht. In het tweede jaar van bestaan voeren we een kwaliteitsonderzoek uit op de tnv. De verwachting is dat de tnv al gesloten is, voordat het onderzoek begint. omdat het een tijdelijke voorziening is.
Verplicht jaarlijks overleg tussen gemeenten en schoolbesturen
Gemeenten zijn verplicht om jaarlijks overleg te voeren met schoolbesturen van tnv’s. In dat overleg bespreken zij:
- voldoende onderwijsplekken voor nieuwkomers
- de verzekering dat nieuwkomers op een school worden ingeschreven
- het organiseren van een doorlopende leerlijn voor nieuwkomers naar het (nieuwkomers)onderwijs
De inspectie stuurt gemeenten elk jaar een vragenlijst. Als hieruit blijkt dat gemeenten dit overleg niet gevoerd hebben, dan neemt de inspectie contact met hen op voor een nadere toelichting. Op basis hiervan bepaalt zij het vervolgtoezicht.