Het ouder- en jeugdsteunpunt: een nieuwe wettelijke taak voor samenwerkingsverbanden passend onderwijs
Vanaf 1 januari 2025 hebben samenwerkingsverbanden passend onderwijs (primair en voortgezet onderwijs) een wettelijke taak erbij. Ze moeten zorgen voor een ouder- en jeugdsteunpunt. In veel samenwerkingsverbanden zijn de ouder- en jeugdsteunpunten al ingericht en operationeel. Maar omdat dit vanaf 1 januari 2025 ook in de wet is vastgelegd, gaat de inspectie er vanaf deze datum toezicht op houden.
Wat is een ouder- en jeugdsteunpunt?
Een ouder- en jeugdsteunpunt (ojsp) is een steunpunt dat ouders en leerlingen informeert over en ondersteunt bij passend onderwijs, uitsluitend in het belang van de leerling. Het ojsp bundelt ook de signalen van ouders en leerlingen en informeert het bestuur van het samenwerkingsverband. Op zijn beurt gebruikt het samenwerkingsverband deze informatie voor beleidsontwikkeling.
Wat zijn de doelen?
Het inrichten van een ojsp is onderdeel van de Wet versterking positie ouders en leerlingen in het passend onderwijs. De wet is onderdeel van de verbeteraanpak passend onderwijs. Het doel: de positie van leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte én de positie van ouders versterken.
Het is de bedoeling dat alle ouders en leerlingen terecht kunnen bij het ojsp van het samenwerkingsverband in hun eigen regio. Namelijk voor informatie over en ondersteuning bij passend onderwijs. Lees hier meer over op de website van het Steunpunt passend onderwijs.
Hoe zal het toezicht eruitzien?
De inspectie voert het toezicht laagdrempelig en proportioneel uit, omdat het een nieuwe wettelijke taak is voor samenwerkingsverbanden. Binnen de bestaande opzet en onderzoeksactiviteiten besteedt de inspectie aandacht aan de inrichting en het functioneren van het steunpunt.
Bijvoorbeeld door bij ouders en leerlingen na te gaan of zij geholpen zijn met de informatie die het steunpunt verstrekt. En of de informatie vanuit het steunpunt bij (het bestuur van) het samenwerkingsverband terecht komt (signaalfunctie).
Toezicht niet verbonden aan standaarden
De wettelijke eisen zijn niet verbonden aan een van de standaarden uit het waarderingskader. Daarom houdt de inspectie het toezicht onder de noemer ‘overige wettelijke eisen’. Het toezicht op deze eisen kan niet leiden tot een onvoldoende op een van de standaarden. Wel kan het samenwerkingsverband een herstelopdracht krijgen bij het niet naleven van de wettelijke voorschriften.
Zie ook paragraaf 5.4 van de onderzoekskaders 2021 (versie 1 augustus 2024) voor het primair en voortgezet onderwijs.
Toezicht volgens de wettelijke taken
Het toezicht op de samenwerkingsverbanden richt zich op de wettelijke taken die specifiek zijn voorbehouden aan samenwerkingsverband passend onderwijs. Lees hier meer over op de pagina Toezicht samenwerkingsverbanden passend onderwijs.