Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: Nederlands onderwijs in het buitenland - 28 september 2022

Bijna overal is het nieuwe schooljaar 2022/2023 van start gegaan. In een groot deel van de wereld lijkt het na corona voor het eerst in jaren weer een redelijk normaal schooljaar te worden, hopelijk geldt dit voor u ook. Bij de Inspectie van het Onderwijs lijkt team Buitenland te beginnen aan een redelijk normaal toezichtjaar. We kijken in deze nieuwsbrief vooral vooruit naar dit nieuwe schooljaar voor Nederlands onderwijs in het buitenland (NOB). We besteden hierbij aandacht aan de planning en delen een aantal ontwikkelingen met u.

Inspectiebezoeken in schooljaar 2022/2023

In het schooljaar 2022/2023 zullen de meeste inspectieonderzoeken weer op locatie plaatsvinden. In de planning kunt u zien welke scholen de inspectie komend schooljaar bezoekt. Voor sommige scholen geldt dat wij een online onderzoek op afstand uitvoeren. Dit heeft vooral te maken met de context van de school zoals voorgeschiedenis, leerlingenaantal en veiligheidssituatie van het land. Dit geldt voor de leslocaties voor Nederlandse taal en cultuur (NTC) en scholen voor afstandsonderwijs. Dagscholen onderzoeken we altijd op locatie.

Op de ontmoetingsdag die Stichting NOB op 4 juli organiseerde hebben we een aantal van u weer live kunnen ontmoeten en het komende inspectiebezoek al kunnen voorbespreken.

Voorbereidingsgesprek voortaan vast onderdeel van inspectiebezoek

Uit de beperkingen van corona zijn nieuwe werkwijzen voortgekomen. Met de meest succesvolle werkwijzen gaan wij door. Dit betekent dat de voorbereidingsgesprekken, die wij in het schooljaar 2020/2021 ingevoerd hebben, een vast onderdeel van het inspectiebezoek blijven vormen. Elke school waarvoor een onderzoek staat gepland, krijgt ongeveer een maand voorafgaand aan het onderzoek, een digitaal voorbereidingsgesprek met een van de inspecteurs van team Buitenland. Dit geldt voor NTC-scholen, scholen voor afstandsonderwijs en dagscholen.

Met deze gesprekken zorgt de inspectie dat de wijze van onderzoeken aansluit op de situatie bij de betreffende school. We voeren dit gesprek in eerste instantie met de schoolleider en eventueel met een bestuurslid. Het bestuur en de school bepalen wie aanwezig zijn (in principe maximaal 2 gesprekspartners). De betreffende scholen ontvangen een aankondigingsmail en een gespreksagenda die ook op de website staat beschreven. De gesprekken vragen geen extra inhoudelijke voorbereiding en duren maximaal een uur.

Tevredenheidsonderzoeken: waar kan het toezicht beter?

Als inspectie willen wij graag weten hoe de scholen en instellingen het toezicht ervaren. Wat gaat goed en waar kan het beter? In elk eindgesprek bespreken de inspecteurs van team Buitenland deze vragen met u. Uw reacties geven ons een beeld van uw ervaringen. We willen dit vanaf januari 2023 uitbreiden om een objectiever beeld te krijgen. Wij nodigen u na afloop van een inspectiebezoek graag uit om deel te nemen aan een digitaal schriftelijk tevredenheidsonderzoek. Met de uitkomsten van deze tevredenheidsonderzoeken brengen we in kaart hoe de scholen het toezicht waarderen. De inspectie doet jaarlijks verslag van het tevredenheidsonderzoek.

Herziening Onderzoekskader

Wat is kwaliteit precies? En hoe onderzoeken we dat? Wat verwachten we van besturen en scholen rond kwaliteitszorg en de kwaliteit van het onderwijs? Daarover gaat het onderzoekskader. Dit kader beschrijft onze werkwijze en het waarderingskader, dat we bij onze onderzoeken gebruiken.

Een onderzoekskader bestaat uit:

  • een waarderingskader (wat onderzoekt de inspectie?)
  • een werkwijze (hoe onderzoekt de inspectie?)

Vanaf 2019 werken we bij het Nederlands onderwijs in het buitenland met nieuwe onderzoekskaders. Deze kaders worden regelmatig herzien, de eerstvolgende keer is in augustus 2023.

Staat van het Onderwijs

Jaarlijks brengt de Inspectie van het Onderwijs de Staat van het Onderwijs uit. Hierin brengen wij feiten en cijfers bijeen, worden meerjarige ontwikkelingen en resultaten getoond en worden verbanden en oorzaken gesignaleerd. De presentatie vond dit jaar plaats op 13 april. Op de website van de inspectie kunt u de trends in Nederland bekijken op het niveau van het hele onderwijsstelsel. Ook vindt u hier de trends voor de voor het buitenland meest relevante sectoren: primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Er is een Engelstalige versie van de Staat van het Onderwijs beschikbaar die u eventueel kunt gebruiken voor uw internationale contacten.

Contact met de Inspectie van het Onderwijs (team Buitenland)

U kunt vragen over het toezicht op Nederlands onderwijs in het buitenland via e-mail of telefoon stellen aan Dianne Bruijns en Tanya Winter, medewerkers van team Buitenland. Het team bestaat verder uit de inspecteurs Daisy Hombergen (coördinator van het team), Swaantje de Bekker, Karin Plantinga, Annemieke Kiel en Lesley de Groot.
 


De vertrouwensinspecteurs zijn bereikbaar op: +31 30 670 60 01.

En verder

  • Vindt u ontwikkelingen en achtergrondinformatie ook regelmatig op de site van de Inspectie van het Onderwijs en de specifieke pagina’s over Toezicht op Nederlandse scholen in het buitenland.
  • Kunt u zich abonneren op de nieuwsbrieven van de inspectie bedoeld voor het onderwijsveld in Nederland. De inspectie geeft in deze nieuwsbrieven uitleg over het toezicht in Nederland en veranderingen daarin. Zo zijn er eigen nieuwsbrieven voor primair, speciaal en voortgezet onderwijs. Op onze website kunt u zich aanmelden voor nieuwsbrieven of het archief bekijken.
  • Brengt ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap regelmatig nieuwsbrieven primair onderwijs en voortgezet onderwijs uit. Lees meer op de website van het ministerie.

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via +31 88 669 60 60.