De voorbereiding van havisten op het hbo

De meeste havo-leerlingen gaan na hun eindexamen studeren op het hbo. Op de havo worden ze in principe al voorbereid op die vervolgstap. Wat is nu het verband tussen de kwaliteit van die voorbereiding en het vervolgsucces van havo-leerlingen op het hbo? Die vraag staat centraal in dit verkennende onderzoek ‘De voorbereiding van havisten op het hbo.’

Allereerst deden we een data-analyse rond leerlingen die in 2018 hun havo-diploma haalden. Daaruit blijkt onder meer dat 90% van hen naar het hbo gingen.

Ook hebben we een aantal scholen vergeleken waarvan de oud-leerlingen gemiddeld juist een hoger of een lager succes hadden op het hbo. Tussen beide groepen van havo-afdelingen vonden we, in deze verkenning, geen verschillen in hun voorbereiding op de studiekeuze of de voorbereiding op het studeren. Wel stellen we vast dat op veel van deze 39 scholen de schoolleiding en de leraren de voorbereiding op het studeren nog niet scherp genoeg in het vizier hebben.

Deze verkenning maakt deel uit van onze onderzoeken naar doorlopende leerroutes. In deze reeks verscheen ook ‘De voorbereiding van mbo’ers middenkader niveau 4 op het hbo’.

Dit rapport voldoet helaas nog niet aan alle eisen voor digitale toegankelijkheid. Als inspectie vinden wij het belangrijk dat onze documenten voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom plaatsen we binnenkort het digitaal toegankelijke document op onze website. Ervaart u in de tussentijd problemen? Laat ons dit dan weten via het contactformulier.