De voorbereiding van mbo’ers middenkader niveau 4 op het hbo

Ongeveer 20% van de mbo-gediplomeerden die naar het hbo gaan, stopt na het eerste studiejaar. Op het mbo worden studenten die naar het hbo willen in principe al voorbereid op een vervolgstudie. Wat is nu het verband tussen de kwaliteit van die voorbereiding en het vervolgsucces van mbo-studenten op het hbo? Die vraag staat centraal in dit verkennende onderzoek ‘De voorbereiding van mbo’ers middenkader niveau 4 op het hbo’.

We bekeken mbo-opleidingen (niveau 4) met minimaal 50 gediplomeerden in 2018. We vergeleken 35 van deze mbo-opleidingen waarvan de oud-studenten gemiddeld juist een hoog of een laag succes hadden op het hbo. Van beide groepen van mbo-opleidingen bevroegen we de studenten uit het laatste studiejaar. We vroegen onder meer in hoeverre zij studievaardigheden denken te beheersen. Daarin vonden we geen verschillen tussen de studenten van beide groepen van mbo-opleidingen.

Wel komt uit de verkenning voort dat mbo-instellingen hun vormgeving van de loopbaanoriëntatie, -ontwikkeling en -begeleiding (LOB) nog kunnen verbeteren, met het oog op vervolgstudie. Daarnaast is het goed als mbo-opleidingen nagaan of hun studenten het Nederlands, wiskunde/rekenen of Engels voldoende beheersen voor een succesvolle hbo-studie.

Deze verkenning maakt deel uit van onze onderzoeken naar doorlopende leerroutes. In deze reeks verscheen ook ‘De voorbereiding van havisten op het hbo.’ 

Dit rapport voldoet helaas nog niet aan alle eisen voor digitale toegankelijkheid. Als inspectie vinden wij het belangrijk dat onze documenten voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom plaatsen we binnenkort het digitaal toegankelijke document op onze website. Ervaart u in de tussentijd problemen? Laat ons dit dan weten via het contactformulier.