Wet seksuele misdrijven is van kracht

Per 1 juli 2024 geldt de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Hiermee zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Ook in het onderwijs kunnen jongeren te maken krijgen met seksuele misdrijven. In dit bericht leest u waar de wet over gaat en welke rol onze vertrouwensinspecteurs hierin spelen.

Er is meer strafbaar en bewijslast vervalt

In de nieuwe Wet seksuele misdrijven zijn meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar. Verder zijn de straffen verhoogd. Voor aanranding en verkrachting is bewijs dat dit onder dwang plaatsvond niet meer noodzakelijk. Ook seksuele intimidatie in de openbare ruimte is zowel offline als online vanaf nu strafbaar. Hetzelfde geldt voor sexchatting.

Meer informatie vindt op de pagina van Rijksoverheid: ‘Nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht’.

Seksuele misdrijven op school

De Wet seksuele misdrijven gaat dus over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De wet sluit nu beter aan bij de maatschappelijke opvatting over wat grensoverschrijdend is. Seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen was al strafbaar. Daarom verandert er wellicht niet direct iets voor u als school of bestuurder. Het kan natuurlijk wel zijn dat u vragen heeft over wanneer personeel zich moet melden en/of wanneer een bestuur verplicht is te overleggen met een vertrouwensinspecteur.

Op onze pagina Seksueel misdrijf leest u meer over de meld-, overleg- en aangifteplicht bij (mogelijke) seksuele misdrijven.

Bij twijfel: neem contact op met onze vertrouwensinspecteurs

Onze vertrouwensinspecteurs roepen scholen en besturen op om direct contact op te nemen als u vragen heeft of advies wil over situaties van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit geldt ook als binnen een school of instelling zich een vorm van seksuele intimidatie voordoet. Juist omdat het in de praktijk lastig blijkt of een beoordeling of melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag een mogelijk seksueel misdrijf betreft.
De vertrouwensinspecteurs zijn alle werkdagen tijdens kantooruren (08.00-17.00 uur) bereikbaar op het nummer: 0900 111 3 111.

Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs