Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: hoger onderwijs - 28 juni 2024

In deze laatste editie van studiejaar 2023-2024 leest u onder andere over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Wat zien we bij de instroom en de doorstroom en wat valt op? Ook leest u over het onderzoek dat we uitvoerden naar de werkwijze van het accreditatiestelsel.

In- en doorstroommonitor hoger onderwijs 2017-2022

Periodiek brengt de inspectie in beeld hoe toegankelijk het hoger onderwijs is voor scholieren en studenten via de in- en doorstroommonitor. Wat valt op bij de instroom? Sommige groepen leerlingen met een vwo-diploma gaan relatief vaker naar het hbo dan andere groepen. Het gaat om vrouwen, vwo’ers zonder migratieachtergrond, vwo’ers met een gemiddeld laag eindexamencijfer en eerstegeneratiestudenten.

Wat opvalt bij doorstroom: internationale studenten uit de wo-bachelor stromen minder vaak direct door naar een wo-master dan Nederlandse studenten. Ook blijkt dat de vooropleiding van hbo-gediplomeerden uitmaakt voor de doorstroom naar het wo. Hbo’ers uit het vwo stromen vaker door dan hbo’ers uit het mbo.

Factsheet in- en doorstroommonitor hoger onderwijs 2017-2022

Accreditatiestelsel voldoet, maar de inspectie heeft aanbevelingen

De inspectie oordeelt dat de werkwijze voor de visitatie en accreditatie van bestaande opleidingen over het algemeen voldoet. Wel raadt de inspectie aan om de financieringssystematiek te heroverwegen. Een andere aanbeveling is om expliciet te rapporteren over thema’s binnen de basiskwaliteit die aan de orde zijn in het maatschappelijk debat. Ook vragen we aandacht voor het zogenaamde ‘toezichtsgat’.

Adviezen voor nieuw systeem

Inmiddels werkt de minister aan een systeem van instellingsaccreditatie. De inspectie benadrukt dat ook dat systeem aan onze standaarden moet voldoen en niet mag inboeten aan de onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en validiteit van de beoordelingen. Een nieuw systeem moet minimaal even goed zijn als het huidige accreditatiestelsel. Er is een onafhankelijke organisatie nodig die landelijke spelregels formuleert en bepaalt waaruit onafhankelijke en betrouwbare beoordelingen bestaan.

Onderzoek Accreditatiestelsel hoger onderwijs

Laat u inspireren door het online magazine bij De Staat van het Onderwijs 2024

In het online magazine bij De Staat van het Onderwijs 2024 koppelen we de feiten en cijfers uit het rapport aan kenmerkende situaties en handige suggesties uit de onderwijspraktijk. Deze inspirerende verhalen leest u vanuit het perspectief van een student, onderwijzend personeel of schoolleider/bestuurder.

Lees het online magazine

Inspectie publiceert jaarverslag 2023

Ieder jaar publiceert de Inspectie van het Onderwijs een jaarverslag. Hierin leest u wie we zijn, wat we doen en hoe de inspectie is georganiseerd. Ook delen we waarvoor we de beschikbare middelen en capaciteit hebben ingezet. Daarnaast schetsen we de belangrijkste ontwikkelingen in 2023, zowel in onze organisatie als in ons werk. 2 voorbeelden zijn de invoering van de steekproef-kwaliteitsonderzoeken en de standaard Basisvaardigheden. Beide instrumenten helpen ons bij ons streven om beter zicht te krijgen op de kwaliteit van het onderwijs.

Jaarverslag 2023: meer bezoeken aan scholen en opleidingen door versterking toezicht

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten of teamleiders binnen uw opleidingen? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.