Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: middelbaar beroepsonderwijs - juni 2021

In deze nieuwsbrief leest u onder andere over de vorderingen van het mbo-onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor het onderwijs en hoe examencommissies hiermee omgingen. Verder kondigen we een extra nieuwsbrief aan over het bijgestelde onderzoekskader dat vanaf 1 augustus ingaat.  Lees vooral ook het nieuwsbericht over onze rol bij het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) op onze website, u vindt de link onderaan deze nieuwsbrief.

Examencommissies mbo tijdens de coronacrisis

Hoe gingen examencommissies in het mbo om met de coronacrisis in Nederland, tijdens het eerste halfjaar van de crisis van maart tot oktober 2020? In het themaonderzoek Examencommissies in crisistijd heeft de Inspectie van het Onderwijs dat geïnventariseerd. De inventarisatie geeft het beeld dat het mbo-veld zeer bewust is omgegaan met examinering tijdens het eerste halfjaar van de coronacrisis, en dat de instellingen daarbij focus bleven houden op het behoud van diplomawaarde in het belang van maatschappij én student. Wel spraken de opleidingen zorgen uit over het lopende studiejaar 2020/2021. De volledige onderzoeksresultaten worden later deze maand op onze website gepubliceerd.

De coronacrisis heeft effect op de kwaliteit van het onderwijs met mogelijk gevolgen op zowel korte als langere termijn. Daarom onderzoekt de inspectie, naast dit onderzoek naar examencommissies mbo, vóór de zomer van 2021 in alle sectoren de effecten van 16 maanden corona op leerlingen en studenten. Naar verwachting zijn de uitkomsten van het onderzoek in oktober bekend.

Onderzoek naar gevolgen coronacrisis binnen sector mbo in volle gang

Zoals hierboven genoemd doen we onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis. In het mbo voeren we momenteel gesprekken met studenten, docenten en opleidingsmanagers van bijna alle bekostigde instellingen. Bij een selectie hiervan gaan we dieper in op de effecten op de beroepspraktijkvorming en de socialisatiefunctie van het onderwijs. Binnenkort voeren we ook gesprekken met besturen en opleidingsmanagers van teams die in afgelopen najaar ook al meededen aan het onderzoek. Naar verwachting zijn de uitkomsten van het onderzoek in oktober bekend. Na de zomervakantie start de tweede fase van het onderzoek naar de rol van de examencommissies, het VAVO en de niet-bekostigde instellingen.

Nieuwe beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten

Onder welke voorwaarden mag een bekostigde mbo- of ho-instelling publieke middelen investeren in private activiteiten? Dat staat uitgelegd in de nieuwe beleidsregel “Investeren met publieke middelen in private activiteiten” van het ministerie van OCW. De nieuwe regel geldt ook voor publiek-private activiteiten die al voor 1 januari 2021 zijn gestart en al langer winstgevend zijn. De inspectie houdt toezicht op de naleving van de beleidsregel door de bekostigde instellingen.

Toezicht op private activiteiten

Meld u aan voor het webinar kwaliteitsgebied Borging en afsluiting op 24 juni

Per 1 augustus 2021 gaat het bijgestelde onderzoekskader in. Hierover volgt nog een aparte nieuwsbrief. U kunt zich wel alvast aanmelden voor een webinar op 24 juni over de veranderingen van het kwaliteitsgebied Borging en afsluiting uit het onderzoekskader mbo. Tijdens het webinar nemen we u mee in de veranderingen in de standaarden van dit kwaliteitsgebied. Dit webinar wordt in samenwerking met het Kennispunt Onderwijs en examinering georganiseerd. Op de website van het Kennispunt kunt u zich tot uiterlijk 21 juni aanmelden.

Onderwijsresultaten 2019/2020 vanaf 25 juni beschikbaar

De onderwijsresultaten over het studiejaar 2019/2020 zijn vanaf 25 juni beschikbaar, zowel voor bekostigde als niet-bekostigde instellingen. (Kwaliteitszorg)medewerkers kunnen de door de inspectie berekende onderwijsresultaten voor hun instelling inzien in het Internet Schooldossier (ISD). Dit geeft instellingen de mogelijkheid om de cijfers te vergelijken met hun eigen berekeningen. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u deze stellen via het Loket Onderwijsinspectie onder vermelding van ISD onderwijsresultaten 2021.

Toezicht tijdens de coronapandemie: huidig studiejaar (2020/2021)

De eerste stappen van het openingsplan van de Rijksoverheid zijn gezet, ook in het onderwijs gelden versoepelingen. In ons toezicht blijven we waar mogelijk nog gebruik maken van digitale middelen om gesprekken te voeren. Maar we zullen vooral in het funderend onderwijs weer vaker onderzoek op locatie doen. Onze inspecteurs kunnen daarbij gebruik maken van zelftesten. Onderzoek op locatie gebeurt na overleg met het bestuur of de school en met inachtneming van de RIVM-adviezen. Voor het mbo en het hoger onderwijs zijn we terughoudender met onderzoek op locatie. Dit vanwege de nog steeds beperkte openstelling.

Over ons toezicht na de zomer kunnen we op dit moment nog geen uitsluitsel geven. Dit is afhankelijk van de verdere ontwikkelingen van het coronavirus en de stappen die de Rijksoverheid kan zetten in het openingsplan. We gaan tot nader bericht uit van de huidige werkwijze, ook na de zomer.

Staat van het Onderwijs 2021 lezen en terugkijken

In april publiceerden wij de Staat van het Onderwijs 2021. In een speciale nieuwsbrief hebt u daar over kunnen lezen. Na de presentatie volgden verschillende webinars die per onderwijssector of thema nader ingingen op de bevindingen. In de daaropvolgende weken en ook tijdens de afsluitende online onderwijsconferentie op 11 mei hebben vele betrokkenen in het onderwijs gereflecteerd op de oproep van de inspectie. Namelijk: benut het herstel na de coronacrisis ook om de onderliggende oorzaken aan te pakken van de teruglopende basisvaardigheden en de kansenongelijkheid in het onderwijs. De aanbiedingsspeech en ook de webinars kunt u nog nalezen en bekijken op onze website.

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten, teamleiders en directeuren binnen uw instelling ? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.