Beeld: ©Inspectie van het Onderwijs

Nieuwsbrief inspectie: middelbaar beroepsonderwijs - 13 december 2023

In deze nieuwsbrief meer informatie over de standaard Basisvaardigheden. Ook leest u meer over een eerder bericht dat we hebben gedeeld over de onderwijsresultaten en geven we informatie over de uitgevoerde kwaliteitsonderzoeken van de taalschakeltrajecten. Verder informeren we u over ons Jaarwerkplan 2024 en staan we stil bij de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden.

Standaard Basisvaardigheden vanaf 1 januari

Vanaf januari 2024 onderzoekt de inspectie in het mbo de nieuwe standaard Basisvaardigheden (OP0). We geven dan opleidingen een herstelopdracht als ze niet aan de wettelijke eisen voldoen. We spreken daarbij nog geen oordeel uit. Het werkt ook niet door in het eindoordeel over de opleiding.


We zien we dat er nog veel vragen leven in het onderwijsveld. Daarom zetten we het komend halfjaar in op het bieden van verduidelijking van de standaard.


Komend voorjaar besluiten we over hoe en wanneer we OP0 gaan beoordelen. We houden u op de hoogte via de website en onze nieuwsbrieven.

De stand van zaken standaard Basisvaardigheden

Verheldering en rectificatie van eerder bericht over de onderwijsresultaten

In de nieuwsbrief van 11 oktober las u een bericht over de Onderwijsresultaten. Ter verheldering van wat er in dit nieuwsbericht is vermeld: de inspectie kiest ervoor de huidige normen voor de onderwijsresultaten tot en met het schooljaar 2025/2026 te handhaven. In aanloop naar het opnieuw vaststellen van de normen  na 2025/2026 zullen wij met het veld in gesprek gaan.

De voorgenomen sessie over de onderwijsresultaten zal echter niet plaatsvinden in april in verband met het congres De Staat van het Onderwijs 2024 op 17 april. In het voorjaar zullen wij een artikel publiceren  over de visie en de trends op het gebied van de onderwijsresultaten. In oktober 2024 organiseren wij  een bijeenkomst waarbij we met het veld hierover in gesprek willen gaan. Bij die bijeenkomst bieden we instellingen de ruimte om kennis en praktijkvoorbeelden te delen op het gebied van studie- en vervolgsucces.

Kwaliteitsonderzoeken taalschakeltrajecten

Sinds 2022 houdt de Inspectie van het Onderwijs toezicht op taalschakeltrajecten. Dat zijn opleidingen voor mensen die verplicht zijn om in te burgeren. Zij worden tijdens het traject voorbereid op een vervolgopleiding op mbo, hbo of wo niveau.

Omdat de taalschakeltrajecten nieuw zijn voert de inspectie kwaliteitsonderzoeken uit bij alle instellingen die een diploma-erkenning hebben. Dat zijn er nu ongeveer 30. Afgelopen jaar zijn bij 10 instellingen kwaliteitsonderzoeken gedaan. In de komende jaren volgen de onderzoeken bij de overige instellingen. De inspectie vervolgt het toezicht in een vierjaarlijkse cyclus.

Kamerbrief over toezicht

Mariëlle Paul, de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, liet de Tweede Kamer onlangs met een brief weten hoe het ervoor staat met de versterking van het toezicht. Over een belangrijk deel van de ontwikkelingen hebben we u de afgelopen maanden geïnformeerd. We hebben een nieuwe standaard Basisvaardigheden ontwikkeld en opgenomen in het aangepaste onderzoekskader per 1 augustus 2023. De focus van ons toezicht ligt meer dan voorheen op basisvaardigheden en sociale veiligheid, en we doen vaker onderzoek bij scholen.
Voor een deel gaat de brief ook over projecten van het ministerie. Zoals de verduidelijking van de wettelijke eisen, een toets op goed bestuur en uitbreiding van ondersteuning voor scholen en besturen.

Lees de kamerbrief

Stel doelen en bepaal het effect van verbeteracties basisvaardigheden

Ons onderzoek Sturing op de basisvaardigheden leverde een aantal praktische aanbevelingen op van en voor besturen, scholen en opleidingen. Een van de aanbevelingen is om planmatig, doelgericht en cyclisch te werken aan het verbeteren van basisvaardigheden. Het is belangrijk dat besturen, scholen of opleidingen daarbij concrete en meetbare doelen hanteren en uitgaan van hoge verwachtingen. Op basis van de gemeten effecten bepalen ze of ze de doelen en/of de aanpak moeten bijstellen.

Sturing op de basisvaardigheden

Jaarwerkplan Inspectie van het Onderwijs 2024

De inspectie voert in 2024 meer onderzoek uit op scholen en opleidingen. Met ons toezicht willen we inspelen op de opgaven die we zien voor het behoud en de verbetering van de onderwijskwaliteit en de continuïteit daarvan. Dat staat in ons Jaarwerkplan 2024.

Eerder is gemeld dat we minder vierjaarlijkse onderzoeken gaan uitvoeren. Ook geldt voor 2024 dat we geen jaargesprekken doen.

De basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap) blijven belangrijke aandachtspunten. We richten ons daarbij op instellingen waar dat het meeste nodig is.

Jaarwerkplan 2024

Situatie Israël en Palestijnse Gebieden

De situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden kan tot heftige reacties leiden, ook in en rond de klas. Juist dan moet de school een omgeving bieden waarin iedereen zich geaccepteerd en veilig voelt. Hoe ga je daar als school of instelling mee om? We zien dat dit momenteel extra ingewikkeld kan zijn, of spannend. Hier biedt het burgerschapsonderwijs handvatten voor. Graag wijzen we ook op de ondersteuning die bijvoorbeeld de Stichting School & Veiligheid biedt. Voor bijzondere situaties zijn er verder onze vertrouwensinspecteurs. Zoals altijd kan iedereen hen raadplegen als zich in of rond de school problemen voordoen rond bijvoorbeeld discriminatie of radicalisering.

En verder...

…wilt u weten wat wij gaan doen in het mbo in 2024? Neem dan deel aan het webinar op 18 december om 10.00 uur.

…start in januari de inschrijving voor het congres De Staat van het Onderwijs 2024.

…maakten wij met het onderwijs een podcast over sociale veiligheid. We spraken over structurele oplossingen en handreikingen. Luister de podcast

…willen de 4 inspecties binnen Toezicht Sociaal Domein in hun toezicht meer aandacht besteden aan hoe organisaties binnen het sociaal domein samenwerken. Lees meer.

Colofon

Dit is een uitgave van de Inspectie van het Onderwijs.

Heeft u vragen over deze nieuwsbrief of over het onderwijstoezicht? Neem dan contact op met Klantcontact. Dit kan via het contactformulier of op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via 088-669 60 60.

Denkt u dat deze nieuwsbrief ook interessant is voor anderen, bijvoorbeeld docenten, teamleiders en directeuren binnen uw instelling ? Abonneren op deze nieuwsbrief is mogelijk via onze website.