Wat is het verschil tussen de beleidsreactie en de zienswijze?
De inspectie sluit het vierjaarlijks bestuursonderzoek en een herstelonderzoek af met een rapport van bevindingen. In dit rapport kan een beleidsreactie van het bestuur worden opgenomen, maar daarnaast kan het bestuur ook een zienswijze als bijlage laten opnemen. De inspectie merkt dat het voor besturen niet altijd duidelijk is wat het verschil is tussen een beleidsreactie en de zienswijze. Daarom lichten we dit graag toe.
Hoor en wederhoor
Tijdens een vierjaarlijks onderzoek of herstelonderzoek passen we hoor en wederhoor toe. Zo krijgt het bestuur de gelegenheid om te reageren op het conceptrapport. Het bestuur kan, voordat we het rapport van bevindingen vaststellen niet alleen feitelijke en/of redactionele onjuistheden melden maar ook aangeven of het een inhoudelijke aanpassing van het rapport van bevindingen wenst. Feitelijke en redactionele onjuistheden corrigeren we. Wanneer het bestuur een andere opvatting heeft over de bevindingen dan de inspectie en een wijziging van het conceptrapport wenst, dan stellen we het bestuur in de gelegenheid om hierover met ons overleg te voeren. Dat overleg kan leiden tot aanpassing van de rapportage of we leggen uit waarom we het oordeel handhaven en het conceptrapport niet aanpassen.
Beleidsreactie als apart hoofdstuk in het rapport met bevindingen
Als we het conceptrapport aan het bestuur voorleggen, vragen we het bestuur ook om in een beleidsreactie aan te geven wat het gaat doen of heeft gedaan met de bevindingen in het rapport. Deze beleidsreactie nemen we mee als een apart hoofdstuk in het definitieve rapport. De beleidsreactie is niet bedoeld om andere opvattingen over de bevindingen van het onderzoek kenbaar te maken. Daarvoor bestaat de zienswijze.
De zienswijze als bijlage bij het rapport van bevindingen
Indien na het overleg over het conceptrapport geen overeenstemming is bereikt over de door het bestuur gewenste wijzigingen van het conceptrapport, kan het bestuur zijn zienswijze kenbaar maken.
De zienswijze geeft het bestuur de mogelijkheid om een van de inspectie afwijkende opvatting aan het definitieve rapport toe te voegen. Maar ook kan het bestuur aangeven het niet eens te zijn met de gang van zaken of de wijze van onderzoek of het oordeel. We nemen deze zienswijze op in een bijlage bij het definitieve rapport van bevindingen. Het rapport van bevindingen en deze bijlage publiceren we op de website van de inspectie.